Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Женитбата

ПРЕДИМСТВА ПРИ БРАКА

Алтернативен линк


ПРЕДИМСТВА ПРИ БРАКА





Добре ли е човек да се жени? - При днешните условия на живота по-добро нещо от женитбата няма. - Защо? - Като се ожени човек, ще се освободи от всички илюзии на живота и ще помни какво значи женитба. Когато се ожени, човек влиза в реалностите на живота. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА   - 334).



Че имаш жена, деца, това не са спънки, това е една привилегия. Господ ти създал една работа. Досега ти си се занимавал само със себе си, а това е една работа - да се занимаваш с други, с жена, с деца. Двама да живеят е по-добре. Най-мъчното е да живее сам човек. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ  - 1922 г. - 147).



Някоя жена казва: „Добра съм, но не мога да правя Добро” - Оженете я за един лош мъж и тя ще стане светица. Обратно - оженете една лоша жена, която зло не прави, за един много добър човек и тя ще се повдигне. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 - 139).



Добро неща е женитбата, но ако има в нея нещо ново. Ако донесе новото в света, женитбата има смисъл. Остане ли в старото, тя е безпредметна. Старото създава драми и трагедии в живота. И човек започва да съжалява за жертвата, която е направил. Той жертва ценното, за безценното. (ТРИТЕ РОДОСЛОВИЯ - изд. 1999 г. София - 254).





НАГОРЕ